Hopp til innhold

Fri som fuglen på Tempe:

Her kan Gunnhild enkelt dra på jobb, nyte bylivet og naturen

I sin bolig på Tempe føler Gunnhild (51) at hun bor sentralt og fleksibelt med tilgang på alt hun trenger. De siste årene har hun også opplevd at å leie bolig har vært økonomisk stabilt i en tid med store prisøkninger.

– Trøndere? De synes jeg er hyggelige folk! Det er ikke uten grunn at vi sier «trivelige Trøndelag»!

På sin godt bevarte Grimstad-dialekt nøler ikke Gunnhild Hodnebrog når hun utfordres til å beskrive den typiske trønderen. Etter mange år som tilflytter har hun funnet seg godt til rette i Trondheim. Og på Tempe.

– Trønderne er inkluderende og omgjengelige folk. De har ikke nesa i sky iallfall, ler hun.

I gangavstand fra arbeidsplassen

Som så mange andre, kom Gunnhild til trønderhovedstaden som student. Vi snakker tidlig 90-tall. Film så vi på VHS. Klærne var i pastellfarger og gjerne med skrikende mønstre – eller i blasse jordtoner. Vi deppet til Nirvana og grunge. Eller danset til Michael Jackson.

– Jeg kom hit i 1991 for å studere økonomi. Etter studiene kunne jeg nok ha flyttet hvor som helst, men så fikk jeg meg jobb og ble værende. Jeg fikk med meg VM på ski i 1997 og neste år får jeg med meg enda et VM her i Trondheim, smiler hun.

Gunnhild jobber i dag som HR-konsulent i Trondheim kommune. En jobb hun trives kjempegodt i. Med over 25 års fartstid hos samme arbeidsgiver, har hun fått medalje fra Norges vel for lang og tro tjeneste.

– Jeg er en sånn fagnerd som har fått være med på veldig mye gøy på jobb. Jeg har blant annet vært med å teste ut nye systemer før det har blitt tatt i bruk, og holdt kurs for andre. Det er aldri ensformig, nei, sier hun.

Og legger til:

– Så er det veldig kjekt å bo her, for jobben er rett borti Holtermanns veg. Så det tar bare noen minutter for meg å gå dit, sier Gunnhild.

«Hvis jeg strekker meg på verandaen, kan jeg se helt til Trondheimsfjorden. Jeg elsker å sitte ute på verandaen med en kaffe og se både toget og trikken som glir forbi.»

– Gunnhild Hodnebrog

Trives med å leie bolig

Hun har alltid leid bolig. Som student leide hun hybel, senere ble det leilighet. Gunnhild fikk anbefalt Tempe og Frost Eiendom av en kollega for 11 år siden. Først flyttet hun i en toromsleilighet, før hun oppgraderte til en treroms seks etasjer over bakken, med utsikt sørover og mot Byåsen.

– Hvis jeg strekker meg på verandaen, kan jeg se helt til Trondheimsfjorden. Jeg elsker å sitte ute på verandaen med en kaffe og se både toget og trikken som glir forbi på Byåsen-sida. Det er veldig fint, forteller hun.

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå leier en million nordmenn bolig i dag. Det finnes derfor én million forskjellige grunner til å leie.

– Vet du, jeg blir alltid spurt om hvorfor jeg ikke har kjøpt meg noe. Men for meg er det litt tilfeldig at det ble sånn, og det har alltid føltes greit å leie. Jeg prioriterte ikke å spare opp de pengene som trengtes for å kjøpe da jeg var yngre, og siden har det bare blitt sånn at jeg leier. Jeg trives med det, sier Gunnhild som er single og bor i leiligheten alene.

Når hun ikke er på jobb i Trondheim kommune, slapper Gunnhild av i sin treromsleilighet på Tempe hvor det går mye i boklesing. Hun er også glad i å reise og prøver å få til flere turer i året.

Hun synes det er deilig å slippe å ha ansvar for bygget. Vaktmestere sørger for at det alltid er måket snø og greit å ferdes utenfor.

– Det er helt supert at andre tar seg av dette. Jeg liker også at det er ferdige avtaler om strøm og internett, som jeg slipper å forhandle på selv. I tillegg føles det trygt å reise herfra på ferie. Ja, det er nesten som å bo i et borettslag, uten at jeg har betalt noe innskudd for å bo her da. Men jeg har en egen leilighet som føles veldig min, sier Gunnhild om de 59 kvadratmeterne hun har pyntet med ulike gjenstander fra reiser hun har vært på.

Føler at det er stabilt å leie

Siden 2021 har bokostnadene økt med 45 % for dem som eier bolig, ifølge SSB. Renteutgiftene har i snitt doblet seg i løpet av to år.

Gunnhild forteller at hun også merker prisøkninger, men da ikke først og fremst pis-style-fillå bolig.

– Jeg betaler jo ikke renter når jeg leier, og det har selvsagt vært en fordel i det siste. Så har jeg heller ikke bil, siden jeg tar bussen og slipper dermed også å tenke på økte drivstoffpriser. Strømprisene i Midt-Norge har heller ikke vært så ille som andre steder i landet. Det jeg har merket mest, er nok økte priser på mat. Men selvsagt, de regulerer husleia her også, men jeg føler vi får utrolig mye for pengene på Tempe, sier Gunnhild.

Alternativet med å leie privat mener hun kan være mer risikabelt.

– Plutselig skal den du leier av bruke leiligheten selv eller selge. Da er det veldig fint å leie profesjonelt, sier Gunnhild.

Hun føler seg mer fri når hun leier bolig.

– Jeg gjør jo det. Det er tre måneders oppsigelse her, og lettere å si opp og flytte til noe annet enn hvis jeg skulle vært gjennom en salgsprosess, sier Gunnhild.

Gunnhild håper å få leie bolig i Ola Frosts veg 5 når bygget står ferdig og innflytningsklart til høsten.

Lett å være sosial og møte andre

Hennes arbeidsgiver har lansert Tempe og Sorgenfri som et område det skal satses på de neste årene. Kommunen skal få på plass flere parker, torg og stier fremover. Gunnhild er spent på hva som skal skje. Hun er glad i å benytte seg av bylivet, men også nærområdet.

– Jeg var nok mer på byen da jeg var yngre. Men fortsatt går jeg på konserter, stand-up, teater eller kino og ut for å spise med venninner. Da er det bare å hive seg på en buss, som det alltid går mange av utenfor her. Men aller mest er jeg nok glad i å benytte meg av friluftslivet i området rundt Tempe. Og jeg tar gjerne bilder på mine turer langs Nidelva, sier Gunnhild.

Gunnhild går ofte tur langs Nidelva som renner forbi like ved Tempe. Hun finner stadig noen fine motiv å ta bilde av i de naturskjønne omgivelsene. Foto: Gunnhild Hodnebrog

Fra treromsboligen ser hun over til den nye blokka i Ola Frosts veg 5 som skal stå innflyttingsklar over sommeren. Gunnhild har selv meldt sin interesse om å flytte inn i det som blir lyse og moderne utleieboliger. I bygget med 17 etasjer blir det enda bedre muligheter til å se helt til fjorden.

– Det er klart at det frister å komme seg opp i høyden. Jeg trenger heller ikke å flytte langt, gliser hun.

Gunnhild mener Tempe er en fin plass å bo.

– Her bor du veldig sentralt, enten du skal på jobb, inn til byen eller ut i naturen. Det er lett å komme seg rundt herfra. Og det er fullt mulig å møte andre mennesker og være sosial med mange trivelige naboer rundt.

Visste du dette om Tempe?

  • Folk har bodd på Tempe siden tidlig 1900-tall, og bydelen er oppkalt etter de greske gudenes dal ved fjellet Olympen.
  • Tempe ligger rett ved Holtermanns veg hvor det går metrobuss til byen og sørover, samt flybuss med hyppige avganger.
  • Tempe har eget butikksenter i Max-bygget med dagligvarebutikk, apotek og frisør.
  • Med Ola Frosts Veg 5 kommer en ny park og et serveringssted i 1. etasjen som åpner i januar 2025.

Kommunen skal også med områdeløftet Tempe/Sorgenfri bygge ny park på Valøya, lage nye stier, og opparbeide et torg hvor bussene står oppstilt på Tempe i dag.


Ola Frosts veg 5 Finn din leilighet