Fra boligeiere til leieboere i godt voksen alder
– Å få lov til å bo her er bedre enn å vinne i Lotto
Etter et helt liv med hus og boliglån valgte Kåre og Irene å leie leilighet av Frost Eiendom sentralt i Trondheim. I sin treromsbolig har de færre bekymringer, mindre å ta hånd om og føler at de kan gjøre hva de vil når de ønsker. – Folk på vår alder er kanskje skeptiske til å leie, men å bo sånn gjør at vi virkelig kan senke skuldrene, sier ekteparet.
– Jeg sa det til Kåre den første morgenen i leiligheten, at det å få lov til å bo her er bedre enn å vinne i Lotto, sier Irene Hoel (64).
I boligen i 10. etasje på Tempe ville en turistguide fått mye å snakke om. Fra sofaen i stua er det nemlig mulig å se flere av Trondheims største severdigheter. Nedenfor slynger Nidelva seg, mens Gløshaugen og Nidarosdomen ruver i horisonten. Og forbi der igjen, Trondheimsfjorden og Munkholmen. Det er som å se inn i et bevegelig postkort.
– Utsikten gjør noe med deg. Du får en sånn ro inni kroppen. Vi sier jo at vi har flyttet på landet, selv om vi bor sentralt i byen. Her oppe hører vi ikke en lyd, sier Irene om den lyse og arealeffektive leiligheten på 59 kvm.
Ekteparet kan se tilbake på et langt liv som boligeiere. Nå er det en stund siden deres tre sønner flyttet ut fra tomannsboligen de eide på Stubban i Trondheim. Med mer plass og tid til seg selv kunne Kåre og Irene tenke på hva de nå ville gjøre. Skulle de flytte til noe mindre og enklere, eller bli boende?
– Vi ser jo folk som faktisk pusser opp og utvider boligen når ungene flytter ut. Men for vår del fant vi ut at det tryggeste var å leie en mindre bolig. Det har vi ikke angret en eneste dag på, sier Kåre Hoel (67).
«Seniormillionær» i eldre boliger
76,4 % av norske husholdninger eier sin egen bolig, ifølge statistikk fra SSB. Med økende renter og dyrtid har det de siste årene blitt langt dyrere å sitte med boliglån. Siden 2017 har utgiftene med bolig neste doblet seg, ifølge Huseiernes Landsforbund.
Han viser til at de som har vært i boligmarkedet en god stund som regel har hatt stor verdistigning på boligen. I prinsippet er du en seniormillionær.
– Har du nedbetalt en bolig over mange år, kan du være en seniormillionær. Men vi ser jo at mange som selger huset ender opp med å kjøpe en annen bolig og sette seg i gjeld på nytt. Du vil da få mindre fleksibilitet enn hva du ellers kunne hatt som seniormillionær, sier han.
Tilgang på nye og sentrumsnære boliger er en del av Trondheims kommunes boligstrategi. Frost Eiendom har i dag nærmere 750 utleieboliger og neste år står en ny boligblokk ferdig i Ola Frosts veg 5 på Tempe med 116 nye utleieboliger.
Ola Frosts veg 5
- Nytt boligprosjekt med utleieboliger på Tempe fra Frost Eiendom.
- Står ferdig andre halvdel i 2024.
- Inneholder 116 boliger, fra 1-roms til 5-roms leiligheter.
- Får en egen kafé i 1. etasje, egen gjesteleilighet og park.
Eldrebølgen er nå i ferd med å bygge seg kraftig opp og SSB anslår at det i 2060 vil være 1,4 millioner nordmenn over 70 år, mot cirka 670 000 i dag. Og det er i byene at folk bosetter seg. Det anslås at trønderhovedstaden vil vokse med 45 000 innbyggere de neste 30 årene.
– De neste årene er vi helt nødt til å tenke kreativt om alle skal bo godt. Vi må utnytte hver kvadratmeter når vi bygger nye boliger og lage smarte boligkonsepter som gjør det lett å møtes og være aktiv, fordi det er viktig for folks livskvalitet, spesielt når vi blir eldre og noen av oss alene. Ola Frosts veg 5 kommer til å bli et godt sted å bo uansett om du er ung eller en senior, forteller eiendomsforvalter Gunn Utnes i Frost Eiendom.
Bekymringsløs boform
Det var i 2019 at Irene og Kåre flyttet til leiebolig på Tempe for første gang. Leiligheten i 10. etasje overtok de i høst. Kåre ble nylig pensjonist. Irene har jobbet som hjelpepleier, men er i dag ufør på grunn av sykdom. Hun er glad for å bo sånn at hun kan gå til behandling ved St. Olavs. Ekteparet setter stor pris på en bekymringsfri tilværelse hvor de ikke trenger å vedlikeholde boligen eller stå ansvarlig om noe må repareres eller skiftes ut.
– Vi slipper å måke snø og vaske trappa. Om sommeren blir det plantet på uteområdene slik at det er fint rundt oss. Så liker vi å kunne låse døra og reise bort når vi vil. Vi kan være borte en måned uten å være bekymret for noe, sier Irene.
– Her går jeg ikke rundt og tenker på at neste år må jeg male, beise eller grave opp oljetanken, legger Kåre til.
Han har møtt noen fordommer om å leie bolig.
– Vi får høre at vi ikke betaler til oss selv, men vi gjør jo det – vi bor jo her. Og har vi et problem så sender jeg bare en mail og så blir det fikset. Jeg tror ikke vi skal være så veldig opptatt av hvem vi betaler til. Låner du fire millioner for å kjøpe bolig, og betaler seks millioner til banken, så kan vi jo spørre hvem vi lurer, sier han.
Økonomisjef Robert Grøtheim Horghagen i Frost Eiendom mener du bør være sikker på å bo i en bolig i fem år fremover hvis du skal kjøpe.
– Er du derimot usikker på hvor du bor om fem år, eller hva som er livssituasjonen din da, så kan det å leie være et bedre og mer lønnsomt valg. Med kortere tidshorisont enn fem år er det ikke sikkert du tar igjen kostnadene med å kjøpe og deretter selge, sier han og viser til dokumentavgift til staten og meglerhonorar.
Råd til deg som er nysgjerrig på å leie
Å gå fra å være boligeiere til leietakere var en overgang for Irene og Kåre Hoel. En opplagt utfordring som de fleste møter på, var hva skulle de gjøre med alle eiendelene og tingene de hadde samlet opp gjennom et langt liv.
– Du må tenke annerledes. Hvor mye trenger jeg for å leve? Hvor mange glass og kjeler trenger vi? Fortsatt ser vi at vi har for mye. Men svigerdatteren min sa det så godt – det er jo bare ting. Og er det ting vi skal være opptatt av? sier Irene.
Men de fryktet samtidig at det ville bli trangt å bo i en mindre leilighet. Derfor kjøpte de seg campingvogn med spikertelt i Stugudalen i Tydal for å ha et sted å flykte til om de ble for mye sittende inne i leiligheten.
– Vi dro ganske mye på camping, men etter å ha våknet opp iskalde etter en natt med 30 minusgrader, så solgte vi campingvogna etter et år, forteller Kåre.
Innestengte har de ikke følt seg på Tempe. Irene forteller at hun til stadig går på tur sammen med venninner i nærområdet eller i marka. Hun holder også på å sette i stand et rom i leiligheten der hun kan trekke seg tilbake når det blir for mye fotball på tv-en. Kåre setter pris på årlige fisketurer med sønnene, men kan også tusle ned Nidelva og kaste ut snøret, slik han gjorde da han bare var guttungen.
– Vi spøker om at vi skal ta en zipline ned til helse og velferdssenteret her på Tempe når vi blir for gamle til å bo her. Her tenker vi å bli helt til vi ikke kan lenger, sier Irene.
For ekteparet er det ikke aktuelt å bli boligeiere igjen. De trives for godt med fleksibiliteten og friheten de nå har. Men de har forståelse for at det kan være annerledes for andre. Er du likevel nysgjerrig på å bo i en mindre eller leid bolig, har ekteparet et råd.
– Folk på vår alder er kanskje skeptiske til å leie, men å bo sånn gjør at vi virkelig kan senke skuldrene. Men det er jo bare å teste det ut, så kan du leie ut boligen din imens. Vi er iallfall veldig fornøyde med å bo her, sier Kåre.
Begge har de turbuksene på. Det er fast hverdagsantrekk. Hva dagen bringer er ikke bestandig lett å vite.
– Nå er vi uten ansvar igjen, som før vi fikk ungene. Men guttene liker å være her og kommer ofte på besøk med sine partnere for å spise fredagstaco. De synes det er veldig greit at vi bor sånn og skal komme hit på julaften, smiler Irene og Kåre Hoel.
Fikk et nytt sosialt liv på Tempe
Mens Irene og Kåre Hoel har bodd på Tempe i noen år, er Randi Helene Berg for en veteran å regne.
Randi Helene bor i en toromsleilighet i en av de andre blokkene på Tempe. Hun er både mormor og oldemor og familiebildene i leiligheten forteller om et langt liv. Det er 11 år siden hun ble enke og fant ut at hun ville flytte nærme byen.
– Før jeg kom hit hadde jeg bodd 40 i år i en enebolig på Ler sammen med mannen min og døtrene våre. Men da jeg ble alene ble det for mye for meg å sitte med et stort hus og ett mål tomt. Her slipper jeg å måke snø og hente ved, og har kort vei til matbutikken. Det likeste jeg har gjort var å flytte hit, sier Randi Helene.
Ensomhet er en av de største utfordringene blant eldre. En forskningsartikkel publisert i Tidsskrift for boligforskning i 2021 viser at sosiale bomiljø og bofellesskap er bra for folks livskvalitet.
– Jeg har det mye bedre her, og med fine naboer er jeg aldri alene, forteller Randi Helene.
Om sommeren treffer du henne på uteområdet rett utenfor blokka, et fast samlingssted for den som vil slå av en prat. Ellers er det strikkekvelder og turer inn til sentrum som fyller dagene med aktivitet for den spreke 77-åringen.
– Her hjelper vi hverandre med forskjellige ting. Jeg er glad i å reise og da kan andre vanne planter og ordne med ting for meg – og så gjør jeg det samme for dem når de er borte. Det har hendt at jeg kommer hjem til middag på bordet etter at jeg har vært på min årlige ferietur til Rhodos, forteller hun.
Hun forteller at det ikke var lett å flytte fra familieboligen, men at hun hadde god hjelp og støtte fra familien i flytteprosessen.
– Da jeg kom hit var det så trygt og godt. Det følte jeg allerede den første natta i leiligheten, sier Randi Helene Berg.