Hopp til innhold

LEIE FØR EIE, EN GLIMRENDE MULIGHET TIL Å KOMME INN PÅ BOLIGMARKEDET

Med den nye og kreative boligmodellen, Leie før eie, har Frost Eiendom funnet en perfekt løsning for førstegangskjøpere uten nok egenkapital. Det er interessen for vårt første Leie før eie-prosjekt i Nærbyen ved Sorgenfri et godt eksempel på. Leilighetene ble solgt på rekordtid og innen kort tid var de første Leie før eie-takerne flyttet inn.

En av dem var Stefan Tollefsen. Han jobber til daglig som rådgiver for fylkesmannen i Trøndelag, men på grunn av korona-pandemien har han hatt hjemmekontor siden mars. Vi møter ham i en solvendt toroms med smart planløsning, balkong og topp moderne standard. 

Gjør veien inn på boligmarkedet mulig

Boligpolitikken i Norge har dessverre gjort at jeg og andre i min situasjon i stor grad har blitt utestengt fra boligmarkedet, og jeg hadde egentlig gitt opp å bli boligeier før fylte 50, forteller Stefan.
– Årsaken er at jeg ikke har hatt mulighet til å spare nok til bolig tidligere, og jeg har heller ikke hatt noen som kunne kausjonere for meg. Samtidig tjener jeg for mye til å få kommunalt boliglån. Da jeg leste om Leie før eie, tenkte jeg at dette er en perfekt løsning for meg. Modellen var en glimrende mulighet til å komme meg inn på boligmarkedet. 

Den arealeffektive, urbane toroms-boligen til Stefan, ligger luftig til i fjerde etasje med utsikt mot Byåsen. Det tar 20 minutter å gå til Trondheim sentrum. Det er bare å ta heisen ned, rusle gjennom fine felles utearealer med plen, felles griller, beplantning og terrasseplattinger med hyggelige sittegrupper. En etasje under og noen dører bortenfor bor Anne Wold, nyutdannet anestesisykepleier med fast jobb, men ingen oppsparte BSU-midler.

Med leie før eie slipper jeg å være avhengig av hjelp fra andre

– Jeg er i starten av karrieren og tenkte at dette var en smart måte å spare til bolig på. Alternativet var å leie en leilighet med dårligere standard, uten opsjon om å kjøpe på sikt. Da er det bedre å leie her, ha moderne og god standard og få muligheten til å bruke prisstigningen i boligmarkedet som egenkapital hvis jeg etterhvert vil kjøpe. Det er også fint å få sjansen til å teste ut et nytt boligområde, og ikke minst, tjene seg opp egenkapital uten å være avhengig av hjelp fra noen. Det er en kul følelse.

Rom for familien

Leie før eie–leilighetene kommer i flere størrelser, og du trenger ikke være alene for å søke. Målgruppen kan eksempelvis være unge førstegangskjøpere, småbarnsfamilier, eller par som ønsker seg mer plass. – Prosjektene består også av 3–roms leiligheter. Fellesnevneren er tøff og nytenkende bruk av arealet, sentral beliggenhet og smarte løsninger. Vi har heller ingen aldersgrense på Leie før eie-ordningen. Leie før eie-prosjektet på Nærbyen er gjennomført i samarbeid med TOBB slik at man må være TOBB-medlem for å bli vurdert. Da er det TOBB-ansiennitet som avgjør hvem som får tilbud først. I tillegg så vil leietakere hos Frost Eiendom få ansiennitet aller først.

Sikker og pålitelig utleier

En romslig treroms var akkurat det Kristin og Henrik ønsket seg.

– Vi hadde et sterkt ønske om å kjøpe bolig, og her fant vi en romslig bolig vi kunne flytte raskt inn i, og bo lenge i. Samtidig er Frost Eiendom en erfaren utleier som gjør at vi føler oss ivaretatt og sikre. Leien er fornuftig og kontrakten tilsier at vi skal klare å kjøpe innen 1-5 år. Leie før eie har kort og godt betydd at vi snart kan eie drømmeleiligheten, uten å ha egenkapitalen på plass.

Hvordan søke om Leie før eie

For å bli vurdert som aktuell for Leie før eie må du sende en digital søknad til Frost og velge hvilken type leilighet du er interessert i, forklarer Rigmor Frost. Søknaden vurderes av banken Frost samarbeider med, og hvis du blir regnet som kandidat, inviteres du til et møte hvor partene blir enige om hvor mye boliglån du kan få. Etter dette blir du invitert på visning, slik at du kan se hvilke boliger du kan velge mellom. Når du har valgt leilighet, skriver du under leieavtale og avtale om å kjøpe boligen til en fastsatt pris innen tre til fem år. Banken hjelper deg gjerne med å sette opp en spareplan som er realistisk å holde fram til kjøp hvis du ønsker det.

Alle som ikke har spart opp nok egenkapital vet hvor vanskelig det er å komme inn på boligmarkedet. For mange kan egen bolig oppleves som noe som ligger veldig langt frem i tid, om det i hele tatt er realistisk. Dette har Frost Eiendom gjort noe med. 
– Det er ingen tvil om at det finnes et stort behov for hjelp til førstegangsetablerere. Leie før eie er vårt lille bidrag for å løse opp i dette, sier Rigmor Frost, daglig leder hos Frost Eienom. – Du kan gjerne si at vi ser på det som en del av vårt samfunnsansvar å bidra til at flere av våre leietakere skal få muligheten til å eie sin egen bolig. 

Spar til egenkapital mens du leier

Leie før eie er en kreativ og ny boligmodell som går ut på at alle som ikke har nok egenkapital, men nok inntekt til å betjene et boliglån, kan få mulighet til å bli boligeier raskere enn de ellers ville klart. 
– Konseptet går i korte trekk ut på at du kan leie en bolig hos Frost, med opsjon på å kjøpe boligen innen fem år, til en pris som blir fastsatt den dagen du skriver kontrakt, forklarer Rigmor. – Hvis leiligheten stiger i pris i perioden du leier, er dette med på å skaffe deg egenkapital. I tillegg kan du spare selv, mens du leier. På denne måten kan du jobbe deg opp nok til å komme deg inn på boligmarkedet. Skulle det vise seg at boligen faller i verdi før det er aktuelt for deg å kjøpe, kan du velge å ikke benytte det av kjøpsretten. Det er helt frivillig om du vil kjøpe eller ikke. Vi har inngått et samarbeid med Handelsbanken Leangen som følger opp kundene med samtaler og budsjett, slik at det mulig å nå målet om å kjøpe innen 5 år. 

Flere Leie for eie-prosjekter på trappene

Den positive responsen har ført til at Frost planlegger flere prosjekter hvor Leie før eie blir en del av salgsmodellen. – Vi har begynt i det små, men det er ingen tvil om at modellen er populær og senker terskelen til boligmarkedet for en stor gruppe mennesker. Alt du trenger å vite om Leie før eie finner du her.

Vil du holdes oppdatert på eventuelle nye Leie før eie-prosjekter? Meld din interesse her.

"*" indikerer obligatoriske felter

Type bolig
Vil du høre om andre Leie før eie-prosjekter fra Frost Eiendom og TOBB?
SENTRALE LEILIGHETER TIL LEIE SØK HER