Hopp til innhold

DU ER NÆRMERE Å EIE EGEN BOLIG ENN DU TROR

Lei og ei din egen bolig innen 5 år hos Frost Eiendom

Leie før eie er en perfekt boligmodell for deg som ønsker deg en egen bolig, men per i dag ikke har nok egenkapital. Våre Leie før eie-prosjekter sammen med TOBB har vært en stor suksess, og nå kan du registrere din interesse, og få informasjon om nye prosjekter vi jobber med.

Slik fungerer det

Når du finner en Leie før eie-bolig du har lyst på, inngår du en leieavtale med rett til å kjøpe boligen til dagens pris, innen 5 år. Verdiøkningen opp til egenkapitalkravet på 15 % av kjøpesummen blir din, og du bygger opp egenkapital mens du leier. Smart, ikke sant? Skulle verdiøkningen bli lavere enn egenkapitalkravet, vil en spareplan være avgjørende. Dette hjelper vi også til med. Om du er usikker på om du vil kjøpe boligen etter endt leieperiode har du mulighet til å ombestemme deg. Med leieavtalen følger nemlig rett, men ingen plikt til å kjøpe boligen. 

Leie før eie

  • Inngå en leieavtale for boligen du ønsker, og få rett til å kjøpe boligen til dagens pris innen 5 år
  • Verdiøkningen mens du leier (opp til 15 %) blir din egenkapital
  • Ingen plikt til å kjøpe boligen
  • Perfekt for førstegangskjøpere, og alle som mangler egenkapital til å kjøpe egen bolig
  • Inkludert i leieavtalen er også tilbud om økonomisk rådgiving i samarbeid med Handelsbanken Leangen

Hvem kan leie før eie?

Leietakere hos Frost som er eller melder seg inn i TOBB prioriteres først. Deretter prioriteres TOBB-medlemmer ut fra ansiennitet. Boligmodellen passer ellers alle som mangler tilstrekkelig egenkapital til å kjøpe bolig. 

I Nærbyen på Sorgenfri har vi vårt første Leie før eie-prosjekt, lansert høsten 2019. 34 leiligheter ble utsolgt på rekordtid, og her kan du lese om 3 av våre fornøyde leie-før-eietakere. Den positive responsen gjør at vi nå planlegger flere Leie før eie-prosjekter.

Vil du ha beskjed når vi lanserer nye prosjekter?

Registrer deg på skjemaet nedenfor så holder vi deg oppdatert!

"*" indikerer obligatoriske felter

Type bolig
Vil du høre om andre Leie før eie-prosjekter fra Frost Eiendom og TOBB?
Hva er Leie før eie?

Leie før eie et boligtilbud som gjør det mulig å leie din egen bolig før du kjøper den. Modellen passer for alle som har nok inntekt til å kjøpe bolig, men mangler nok egenkapital til å få finansieringsbevis fra banken.

Helt konkret innebærer modellen at du inngår en leieavtale på fem og et halvt år, hvor du har har rett til å kjøpe boligen til en forhåndsbestemt pris, tidligst etter 1 år og senest etter 5 år. Det er helt opp til deg om du vil benytte deg av kjøpsretten. Hvis du ikke benytter kjøpsretten innen 5 år har du seks måneder på deg til å flytte ut. Hvis du vil bruke kjøpsretten må du ha gyldig finansieringsbevis fra banken din.

Hvem er de beste kandidatene for Leie før eie?

Alle som har god nok privatøkonomi til å kunne betjene faste, månedlige bokostnader og som vi mener har rimelig mulighet til å kunne benytte seg av kjøpsretten i perioden, forutsatt at boligprisene følger den generelle prisstigningen i Norge. Leie før eie-modellen er også forbeholdt de som vil bo i boligen og bruke den som primærbolig i leieperioden. Det er ikke mulig å bruke Leie før eie ordningen til å finansiere kjøp av sekundær eller utleiebolig.

Hva betyr Leie før eie-ordningen i praksis for meg som boligkjøper?

Kombinasjonen av leieavtale og rett til å kjøpe til boligen til fastsatt pris, gjør det mulig for deg å bygge opp egenkapital i leieperioden. I praksis har du fem år til å spare opp nok egenkapital til å få finansieringsbevis. Fordelen er at all eventuell verdistigning på boligen vil tilfalle deg og bli vurdert som egenkapital den dagen du skal kjøpe boligen.

Hva skjer med Leie før eie-boligen min hvis boligprisene faller?

Hvis markedsprisen på boligen din blir lavere enn fastsatt pris, er det uklokt å bruke kjøpsretten. Det kan det føre til at du taper penger, siden du risikerer å betale mer for boligen enn markedspris. Så lenge du ikke bruker kjøpsretten, er det Frost Eiendom som eier boligen og dermed eksponeres for verdifallet. Med Leie før eie- avtale risikerer du altså ikke å tape oppsparte midler (egenkapital) hvis boligmarkedet faller.

Hvordan skal Frost Eiendom forvalte boligen i leieperioden?

Eiendommen forvaltes av Frost Eiendom, en profesjonell gårdeier og Trondheims største private boligutleier. Selskapet forvalter i dag 1300 boliger, hybler og 12000 kvm kontor og næringslokaler.

Hvilken informasjon må jeg opplyse om i en Leie før eie-søknad?

For at Frost Eiendom og vår bankforbindelse, Handelsbanken Leangen, skal kunne avgjøre om Leie før eie er en avtale som passer for deg, må du dele noen opplysninger om deg selv med oss. Dette inkluderer informasjon om sivil status, privatøkonomi og dagens bosituasjon. Du vil bli bedt om å oppgi referanser på tidligere leieforhold og du må gi oss samtykke til å foreta en kredittsjekk.

Hva skjer om flere søker om samme Leie før eie-bolig?

Hvis flere søker om samme bolig, vil det være den søkeren som både godkjennes for ordningen og har lengst ansiennitet hos Frost eller TOBB som får tilbud fra oss.

Når og hvordan kan jeg benytte meg av kjøpsretten?

Kjøpsretten til boligen gjelder 1-5 år etter innflytting. Det vil si at du tidligst kan kjøpe boligen etter 1 år og senest etter 5 år.  Du kan bruke kjøpsretten når som helst i denne perioden. Bruk av kjøpsretten forutsetter at du fremlegger et gyldig finansieringsbevis fra banken din.

Vil betalt leie komme til fradrag i kjøpsprisen på boligen?

Kjøpsprisen på boligen forblir uendret i avtaleperioden. Ingen fradrag for betalt leie.

Må jeg betale depositum for min Leie før eie-bolig?

Ja, du må betale tre ganger månedsleien i depositum så lenge du leier leiligheten. Hvis du kjøper leiligheten eller flytter ut, tilbakebetaler vi depositumet etter husleielovens regler. Depositumkonto opprettes i Handelsbanken Leangen og må være innbetalt før du får nøkkelen til leiligheten.

Kan jeg fremleie Leie før eie-boligen min?

I utgangspunktet ikke. Leieavtalen åpner imidlertid for fremleie i tilfeller hvor dette ufravikelig fremkommer av husleieloven. Å selge eller overdra leieavtalen eller avtale om kjøpsrett til andre er aldri lov.

Kan jeg flytte fra min Leie før eie-bolig?

Leieforholdet kan sies opp minimum ni 9 måneder etter innflytting, med 3 måneders skriftlig varsel. I praksis betyr dette at leieforholdet først kan opphøre etter 12 måneder. Hvis du har benyttet deg av kjøpsretten står du naturligvis fritt til å disponere boligen.

Vil det komme flere Leie før eie prosjekter fra Frost?

Ja, det kommer flere Leie før eie- prosjekter fra både Frost Eiendom og TOBB. Meld din interesse på hjemmesidene frost.no og/eller tobb.no, så holder vi deg oppdatert om nye Leie før eie-boliger.

Hvor mye egenkapital må jeg ha for å kunne lånefinansiere kjøp av boligen?

Hovedregelen er at man ikke kan låne mer enn 85 prosent av boligens verdi. Det betyr at man må ha 15 prosent egenkapital. Hvis verdiøkningen på boligen bli lavere enn egenkapitalkravet, vil en spareplan være avgjørende. Handelsbanken Leangen hjelper deg gjerne med å utarbeide en plan.

Hvordan fastsetter Frost Eiendom kjøpspris for boligen?

Listeprisen på våre boliger fastsettes av megler og er dagens markedspris.

Vi benytter samme pris på boligene ved tradisjonelt boligsalg som i Leie før eie-ordningen.

SENTRALE LEILIGHETER TIL LEIE SØK HER