Ikke la deg lure i leiemarkedet

Dette må du tenke på når du skal leie bolig

 

Å drive med hobbyutleie gjennom å leie ut en del av huset, er gunstig i Norge, og mange benytter seg av muligheten til å spe på inntekten sin skattefritt. Det er vel og bra, men vi mener det er både tryggest og smartest å velge en profesjonell utleier. Er du i tvil om hvilket leiealternativ du skal velge, bør du lese vår sjekkliste før du skriver under kontrakten.

 

 1. Forsikre deg om at depositumet ditt er trygt plassert
  Får du beskjed om å overføre depositumet på vipps eller rett i lomma på utleier? Styr unna. Både utleier og leietaker skal benytte en depositumskonto som er sperret, og ingen av partene kan ta ut penger uten samtykke fra den andre. Profesjonelle utleiere har dette på stell.

 2. Er leiligheten godkjent som boenhet og brannsikker?
  Noen private utleieboliger er plassert i sokkel, delvis under bakkeplan eller med andre ugunstige løsninger som kan være brannfarlige og upraktiske. Leier du hos en profesjonell utleier kan du være trygg på at sikkerheten ivaretas, og at leiligheten tilfredsstiller tekniske krav.

 3. Krev en tydelig og ryddig kontrakt
  Les kontrakten nøye og avklar hva husleien inkluderer og forventninger som stilles. Noen hobbyutleiere ser på leietakerne som både vaktmester og finansieringsløsning. Ved å benytte en profesjonell utleier vil du oppleve det stikk motsatte, for da er det utleier som må stille med vaktmester og sørge for ordnede forhold. 

 4. Vær obs på feil, mangler og vedlikehold
  Det er viktig å gå over boligen sammen med utleier før du flytter inn, for å avdekke eventuelle feil og mangler. Profesjonelle utleiere stiller gjerne med en tilstandsrapport som begge parter signerer før leieforholdet starter. Dermed slipper du å bli belastet for skader på boligen du ikke har skyld i. Husk også at utleier må regne med noe normal slitasje ved utleie. Profesjonelle utleiere vet hva som defineres som normal slitasje og det reduserer faren for uenigheter og tvister når leieforholdet avsluttes.

 5. Leie i kollektiv? Gode venner er ikke alltid gode samboere
  Er du en sosial type som tenker at å leie i kollektiv er det beste alternativet? Før du signerer er det lurt å tenke gjennom hva slags folk du vil bo med, hvor mange og hvilke forventninger du har. Økonomiske, praktiske og sosiale kjøreregler bør tidlig på plass, for eksempel betaling og innkjøp av felles forbruksvarer, vaskelister, kjærestebesøk, fest- og vorspielrutiner, dusjetider og annen logistikk. Det øker sjansene for trivsel og god stemning.

 

Frost-Ikke la deg lure-600x400 2.jpg

 

Frost-Ikke la deg lure-600x400.jpg

Er du ved nærmere ettertanke usikker på om kollektiv er rett for deg?
Da anbefaler vi å sjekke ut den trendy nyheten co-living. Co-living funger slik at du leier din egen leilighet med eget bad og kjøkken - i et bygg tettpakket med sosiale soner og fellesarealer. Konseptet er en suksess i flere europeiske storbyer. Her kan du være alene når du vil og sosial når det passer deg. Du kan nyte kollektivlivets gleder med vennemiddager på et velutstyrt kjøkken, ta hjemmekontor i et inspirerende co-working-space eller arrangere spillkvelder og fellestreninger. Alle fasiliteter finnes like over din egen dørstokk, og etterpå kan du trekke deg tilbake til din private leilighet.  

Nysgjerrig på co-living?
Nå bygges Nærbyen 24/7 - Trondheims første co-living-leiligheter sentralt på Sorgenfri.
Vil du ha mer informasjon om prosjektet og mulighet til å bli en av de første som flytter inn?
Registrer deg på skjemaet nedenfor (det er helt uforpliktende).

Vi gleder oss til å vise deg Nærbyen!